Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Niet trouwen maar samenwonen met elkaar is populair

Samenwonen is een mooie stap in een relatie. Het betekent dat je ervoor kiest om altijd samen te zijn met je geliefde en met z’n tweeën door het leven te gaan. Maar wat zijn eigenlijk de juridische en financiële aspecten van samenwonen zonder te trouwen? We vertellen het je in dit artikel!

Samenwonen zonder akte of samenlevingscontract

Je kunt gaan samenwonen zonder een officiële akte of samenlevingscontract. Dit betekent dat er geen specifieke wettelijke regels zijn die jullie relatie regelen. Het is belangrijk om te weten wat dit betekent voor jullie rechten en plichten.


Lees ook Kun je trouwen zonder samen te wonen?


Wat zijn je rechten als je samenwoont?

Wanneer je samenwoont, heb je bepaalde rechten, maar deze zijn anders dan wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Zo heb je recht op je eigen spullen en bezittingen, en ben je niet automatisch verantwoordelijk voor elkaars schulden.

Wat verandert er financieel als je gaat samenwonen bij de belasting?

Financieel verandert er het een en ander als je gaat samenwonen. Denk bijvoorbeeld aan de belastingen. Je gaat waarschijnlijk een gezamenlijke huishouding voeren, wat gevolgen heeft voor de inkomstenbelasting, maar ook voor de huurtoeslag. Het kan invloed hebben op toeslagen en andere financiële regelingen. Check dit goed zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.


Lees ook Wat kun je juridisch vastleggen bij samenwonen?


Twijfels? Je kan ook proefsamenwonen

Heb je twijfels over samenwonen? Dan kun je overwegen om te gaan proefsamenwonen. Dit betekent dat je een soort 'testperiode' ingaat waarin jullie ervaren hoe het is om samen te wonen voordat je definitieve beslissingen maakt. Houd er rekening mee dat dit een serieuze stap is en goede communicatie en afspraken essentieel zijn.

Heeft een huisbewaarder recht op toeslag?

Als je kiest voor proefsamenwonen en één van jullie tijdelijk elders verblijft, bijvoorbeeld bij de ander in huis, kan er sprake zijn van huisbewaring. De huisbewaarder heeft in deze situatie geen recht op huurtoeslag. Maak van tevoren duidelijke afspraken met de huisbewaarder en zoek uit welke gevolgen dit kan hebben voor eventuele financiële regelingen.


Lees ook Voor ’t eerst samenwonen? Dit bewaar je niet in de badkamer


Proefsamenwonen huisbewaring

De huisbewaring mag bij proefsamenwonen maximaal één jaar duren. Binnen dit jaar ben je vrij om naar je eigen huis terug te keren. Je moet hiervoor zelf goede afspraken maken met de huisbewaarder en moet huisbewaring vooraf aanvragen bij de gemeente en de verhuurder. Voor meer informatie over samenwonen zonder trouwen of proefsamenwonen, raadpleeg de website van je gemeente. Veel plezier met samenwonen!


Ga naar Notarissen


Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation