Trouwen in Japan: Shinto Ceremonies, kimono’s en Westerse elementen
Ontdek de mooie tradities van Japanse bruiloften. Van traditionele Shinto-ceremonies en sake-rituelen tot kimono’s en Westerse invloeden. Lees meer over trouwen in Japan!
© Meeh | Shutterstock·com | Traditionele Ukata- en Kimono-jurk vieren de typische Shinto-bruiloft
Shinto Bruiloften in Japan: traditie en respect voor de natuur
Veel bruiloften in Japan worden nog altijd gehouden in traditionele Shinto-stijl. Het Shintoïsme is de belangrijkste religie in Japan en hecht veel waarde aan respect voor de natuur. De nadruk ligt op het in harmonie leven en eren van Kami (natuurgoden), die aanwezig zijn in bomen, rotsen, bloemen, dieren en zelfs geluiden. Een Shinto-trouwceremonie heet daarom shinzenkekkon (“trouwen in aanwezigheid van de Kami”) en vindt plaats in een Shinto-shrine, een heiligdom gekenmerkt door een torii, een poort die de deur naar de heilige wereld uitbeeld.
Sake delen tijdens het San-san-ku-do ritueel
Het belangrijkste onderdeel van een Shinto-ceremonie is het delen van de sake (Japanse rijstwijn). Dit ritueel heet san-san-ku-do (drie-drie-negen-keer) en dateert waarschijnlijk uit de tijd van de Samurai. Het bruidspaar schenkt drie kopjes sake in en drinkt deze in drie slokken op. Dit wordt drie keer herhaalt. Het eerste kopje is ter ere van de voorouders, het tweede kopje symboliseert toewijding aan elkaar en het derde kopje staat voor de wens voor een gelukkige toekomst samen.
Van kimono tot witte trouwjurk
Een van de meest indrukwekkende aspecten van een traditionele Japanse bruiloft is de kleding: een spierwitte of kleurrijke zijden kimono voor de bruid en een zwarte variant voor de bruidegom. Kimono’s bestaan uit vele complexe lagen en accessoires. Koppels schakelen daarom vaak een erkende kimono-specialist in die het bruidspaar helpt zich klaar te maken. Een traditionele kimono kost duizenden euro’s. De meeste worden van moeder op dochter doorgegeven. Het is ook mogelijk om een bruidskimono te huren. Veel koppels dragen voor de receptie een Westerse witte trouwjurk en smoking.
Westerse invloeden op moderne Japanse bruiloften
Naast trouwkleding worden er steeds meer andere Westerse elementen toegevoegd aan Japanse bruiloften. Voorbeelden zijn het aansnijden van de bruidstaart, uitwisselen van ringen en de huwelijksreis. Waar traditionele Japanse bruiloftsceremonies plaatsvinden in Shinto-heiligdommen, kiezen veel koppels nu voor meer Westerse locaties zoals kerken, hotelzalen en trouwkapellen.
Droomhuwelijk in Japan voor Nederlanders
Wil je als Nederlander graag trouwen in Japan? Bijvoorbeeld aan het strand in Okinawa, op een historische locatie in Kyoto of tussen de kersenbloesem in Tokyo? Dat is mogelijk! Een huwelijk gesloten in Japan wordt erkend in Nederland. Trouwen doe je bij een Japans stadskantoor, maar je kunt er ook voor kiezen een weddingplanner in te huren voor een onvergetelijke droombruiloft in het land van de rijzende zon.
Tekst: Myrthe Philips